VYZRÁLÁ VEPŘOVÁ A HOVĚZÍ MASA

Plánujete oslavu nebo posezení s rodinou a přáteli? Zazáříte s vyzrálými vepřovými a hovězími steaky, které díky suchému zrání získávají jedinečnou křehkost a výraznou chuť.

V řeznictvích ZEMAN maso-uzeniny nyní k zakoupení vyzrálá masa - krkovice bez kosti, pečeně bez kosti, hovězí roštěná a Entrecote.

Naše vepřová masa zrála suchým způsobem po dobu min. 14 dní. Hovězí masa zrála buď mokrým způsobem min. 14 dní, nebo suchým způsobem min. 45 dní.  Díky tomu vznikají ještě šťavnatější, chutnější a křehčí steaky, které předtavují gurmánský zážitek. Navíc je zvládnete připravit i vy sami doma. 

A co si představit pod pojmem "suché a mokré zrání masa"? Suché zrání neboli "staření" představuje technologický, poměrně náročný postup zpracování masa. Oproti mokrému zrání, neboli zrání ve vakuu, kdy se jednotlivé kusy masa opracují, zabalí do vakua a nechají zrát v lednici, se u suchého zrání vyžaduje preciznost a především trpělivost. Maso se do ničeného nebalí, zhruba měsíc a půl je v kuse zavěšené na hácích a zraje ve speciálních chladících komorách, kde se důsledně hlídá vlhkost, teplota a proudění vzduchu. Jakmile je maso vyzrálé, naporcuje se a hygienicky zabalí. Nemusíte mít obavy, že by zráním - odpařováním vlhkosti - mělo být maso suché, naopak. Staření podporuje přirozenou schopnost masa udržet si šťávu i v průběhu tepelné úpravy.

TIP NA PŘÍPRAVU:

Maso vybalte, naporcujte na výšku steaku 2-3 cm (v případě hovězí roštěné a Entrecote zakoupíte již připravený steak) a nechte 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Že se jedná právě o vyzrálé maso, vám už na začátku (po vybalení) napoví výraznější vůně, která je pro tento druh masa typická.

Steaky vložte na rozpálenou suchou pánev či gril a zprudka opečte, doporučujeme maso upéct i na výšku, aby tukové krytí získalo kůrku, následně vložte do vyhřáté trouby při cca 80 °C na cca 10 min. a dopečte na 60 °C v jádře (v případě přípravy na venkovním grilu - maso nechte dojít na vyhřátém roštu nebo poblíž grilu zakryté alobalem).

Poté dochuťte hrubozrnnou solí a čerstvě namletým pepřem.

Přejeme vám dobrou chuť. 

Vyzrálé maso si můžete objednat také v našem online řeznictví: https://eshop.prodejnyzeman.cz/

Používáme cookies

Soubory cookie používáme k analýze údajů o našich návštěvnících, ke zlepšení našich webových stránek, zobrazení personalizovaného obsahu a k tomu, abychom vám poskytli skvělý zážitek z webu.

Cookies jsou malé textové soubory, které jsou po návštěvě webové stránky umístěny ve vašem počítači či telefonu. Díky tomuto vám můžeme zjednodušit práci s webovými stránkami a nabízet vám obsah podle toho, co opravdu hledáte. Umožnují také přizpůsobit webovou stránku vašim potřebám a dopřát vám komfortní prohlížení.

Cookies neslouží k uchovávání osobních ani citlivých údajů.

Cookies, které používáme:
Přijmout vybrané